FOKKERSDAG NUT EN SPORT FRANEKER OP ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2013

 

 

 

In totaal 110 dieren zijn er ingeschreven voor de ééndagskeuring door de leden van onze vereniging, die gehouden werd in de loods van Koos Hoekstra op het Westelijk Industrieterrein van Franeker.   De hoenders en dwerghoenders zijn gekeurd door T. Boschma, de konijnen door E. Leenstra en de sierduiven door K. Nicolaij.

De aantallen hoenders en dwerghoenders vielen wat tegen: respectievelijk 18 en 15 dieren.

Roel Kieviet stuurde in totaal 20 dieren in en behaalde vooral met zijn tarwekleurige Shamo’s uitstekende resultaten.  Hij kon bij de prijsuitreiking dan ook het recordbedrag van € 42,50 van de voorzitter in ontvangst nemen.

 

Bram de Jong stuurde 6 Brahma’s in, waarvan er 4 stuks een ZG behaalden.  Sieds Koopmans stuurde 3 Doornikse Krielen in, waarvan er één het predikaat ZG behaalde.

 

Bij de konijnen was de concurrentie een stuk groter: in totaal 51 dieren kreeg keurmeester Leenstra onder ogen, in de handen en op de weegschaal.  De dieren werden nauwgezet en langdurig beoordeeld, besproken en beschreven.  Ruurd de Graaf is de trotse eigenaar van een prachtige inzending Witte Weners: 5 ZG’s en 3 maal F werd er gescoord en € 22,50 aan prijzen.    Geert Meijer zette 3 Zwarte Kleurdwergen en 4 Pooltjes Roodoog in de kooi en scoorde maar liefst 5 maal F en 2 ZG’s, wat hem € 20 aan prijzengeld opleverde.

 

Schelte Hilarides stuurde 4 zwarte Klein Lotharingers in, die allemaal een ZG behaalden en de eigenaar een prijs van € 7,50 opleverde.  

Harry van der Werk viel met zijn 7 Tan’s weliswaar niet in de prijzen, maar behaalde wel 5 ZG’s en een F: een mooi resultaat.   Ook Siebe Smids mocht niet klagen: 6 Witte Rexen met allemaal een ZG. 

De beide Vlaamse Reuzen, die op naam van Syb Cornel waren ingestuurd, kwamen, sneu genoeg voor de eigenaar, niet verder dan een O.  Taede de Vries had 6 Rijnlanders ingestuurd, waarvan er 3 een ZG behaalden.  Jan Fokkema had eveneens 6 dieren ingestuurd, zijn Hollanders scoorden 2 ZG’s.  Ons nieuwe lid Michael van Saase begint voorzichtig: 3 Franse Hangoren, waarvan er 1 een ZG behaalde.

 

Keurmeester Nicolaij kreeg 26 sierduiven onder ogen:

Willem Tuinman stuurde 14 Nederlandse- en Duitse Schoonheidspostduiven en Chinese Meeuwen in, die de eigenaar € 17,50 prijzengeld opleverden.   Geert de Vries jr. stuurde 12 Oudduitse Meeuwen en Oosterse Meeuwen Satinet in en streek € 30,- aan prijzen op.

De datum van de Fokkersdag vastleggen op de ledenvergadering is één ding, maar dan komt het: wie halen de kooien uit Hommerts, wie halen onze spullen uit de container en wie brengen ze weer terug na afloop van de show?

 

Afspraken met de eigenaren van de loods (Koos Hoekstra) en de vrachtauto (De Jong en Ypma), de verhuurder van de kooien (De vereniging Sneek), de leverancier van strooisel onder de dieren (Agra Totaal).  Zo zijn er nog heel wat zaken te regelen: er komt heel wat kijken bij de organisatie van deze dag.

 

Omdat de penningmeester ruim in de slappe was zit, vonden de leden op de jaarvergadering het een goed idee om géén inschrijfkosten te berekenen én een fraai prijzenpakket uit te proberen.  Om de kosten toch nog enigszins te drukken, is er een verloting gehouden met als prijzen droge worsten en fijne (kip)pakketjes van Van der Meer. 

 

Een absolute topper was de gezamenlijke maaltijd.  Ernst van der Werf heeft ervoor  gezorgd, dat maar liefst 20 magen en maagjes werden gevuld met een heerlijke soep, een salade, één of meer gehaktballen en luxe broodjes met kaas en vleeswaren.  Vooraf kon iedereen zijn tong strelen met 2 consumpties.  Wellicht heeft dit een gunstige invloed gehad op de predikaten: geen enkele O meer en het regende F.

 

Na afloop van de keuring en het uitreiken van de prijzen, werd de loods in vlot tempo ontruimd en schoon achtergelaten. Het lossen van de vrachtauto in Hommerts duurde nog geen kwartier, zodat iedereen om zes uur weer thuis kon zijn bij vrouw en beesten.

 

Ik heb de indruk gekregen, dat we met zijn allen hebben genoten van een fijne, leerzame en voedzame dag, die zeker navolging verdiend.