Keurverslag ééndags-show Franeker 13 september 2014 sierduiven door K.Nicolaij

 

 

 

Er waren 30 sierduiven ingeschreven. Verantwoordelijk voor deze inzending waren Seerp Broersma, Willem Tuinman en Geert de Vries. Het was prachtig mooi weer, eigenlijk jammer om binnen te zitten, maar daar was het beslist wel aangenaam, door de zeer goede verzorging, koffie, koek, aperitiefje en een prima lunch.

 

Samen met schrijver de Vries begonnen we met 11 Nederlandse Schoonheids Postduiven van Tuinman. De beide oude blauwe doffers moeten beslist niet langer, de eerste toonde een wat “open” snavelrug en was iets vlak in voorkop, de andere stond wat te hoog op de pootjes en had helaas een witte nagel. (moeten zwart zijn). De eerste jonge blauwe doffer kan wat meer borstpartij hebben, de kleur in de borst was wat te “okerkleurig”, maar helaas waren er teveel staart- en slagpennen geperforeerd. Helaas was de lichaamshouding van de ander te veel afhellend en het halsje moet wat “eleganter”. De punten waren dan ook respectievelijk 94, 92, 92 en 94 punten. Bij de blauwzilvers zaten de besten. Maar ook hierbij de eerste oude duivin iets veel okerkleur in de borst, terwijl er bij de middelste gelet moet worden op de staartlengte, vleugeldracht en showconditie. Deze drie oude blauwzilver duivinnen behaalden maar liefst 96, 93 en 96 punten. Nog 4 jonge blauwzilver duivinnetjes. De eerste iets meer voorkopvulling en borstdiepte, 94 punten, bij de volgende kan de bovensnavel de belijning beter volgen, de derde stond wat hoog op de benen, moet breder in borst en de laatste was aan de lange kant en kan voller in voorkop. Respectievelijk 94, 94, 95 en 93 punten.  Er volgde een zestal Oud Hollandse Meeuwen van Seerp Broersma. De eerste oude witte doffer kan wat gevulder achter de neusdoppen(of de neusdoppen worden wat breed), is tamelijk lang en de nekmanen zitten wat los, 95 punten. De andere oude doffer toonde wat schelpkap, kan wat markanter voorhoofdsstop en rijker jabot, maar het grote euvel was dat het borstbeen krom was, vandaar 0 punten. Er volgden twee fraaie oude duivinnen, bij de eerste merkte ik op dat de manenpartij wat strakker moet, 96 punten overigens.

 

De andere moet wat puntiger kuifje en toonde een heel lichte “wratdruk”, 94 punten. Er zat één jonge zwartschild duivin, is wat aan de lange kant en de zg. voorhoofdsstop zal, verwacht ik, nog wel komen, 95 punten.

Vier Oud Duitse Meeuwtjes. Twee oude doffers, één oude duivin en één jonge doffer, allen in de kleurslag blauwzwartgeband. Begrijpelijk dat ze nog niet voldoende waren geconditioneerd, met name aan de schelpkap en dijbeenkleur. De eerste oude doffer mag iets meer borstbreedte en de rozetten moeten niet verder naar achteren, 95 punten. De andere is een heel fraai type, maar mag niet langer, ook weer de rozetten die wat meer naar voren kunnen en toonde iets wenkbrauw, 96 punten. De oude duivin stond wat te horizontaal, de kap kan wat hoger aangezet, mag iets duidelijker wam tonen en is wat gekleurd voor de benen, 93 punten. De jonge doffer mag wat meer borstbreedte, maar ook kapbreedte en de rozetten moeten niet verder naar achteren en ook hier wat kleur voor de benen, 94 punten. En dan een fraaie collectie Oosterse meeuwen, zes stuks in de tekening satinet en kleur bruingezoomd.  De eerste oude doffer heeft vast bewezen een zeer goed fokdier te zijn. Fraai type, maar mag niet langer, fraaie brede kop en brede snavelaanzet en snavelbelijning, de zoming is wat “zwaar”, maar wat mij