Hok Bezoek PKV Sneek 05-07-2014

 

 

 

Op zaterdag 5 juli 2014 hadden we ons jaarlijkse hokbezoek ditmaal bij onze collega fokkers van PKV Sneek. Nadat wij ons hadden verzameld bij Hotel de Bleek in Franeker zijn we gezamenlijk vertrokken naar Wommels. In Wommels werden we ontvangen door Abe Heerdink die onze deze middag zal begeleiden namens PKV Sneek.

 

 

 

Roel Schraa (Wommels)

 

Als eerste  gingen we een kijkje nemen bij Roel Schraa in Wommels. Roel fokt blauw tan en feh tan, waarbij feh tan nog een vrij nieuwe kleur is. Er werden verschillende dieren op tafel getoond zodat we de verschillen in kleur en tan kleur goed konden zien. De zoon van Roel fokt kleurdwergen in de kleur konijngrijs,  met het mooiste dier is hij vorig jaar jeugdkampioen geworden.  Achter het huis was ook nog een grote stal waar verschillende hoenders/kippen werden gehouden.  Roel had ook nog een prachtige Friese merrie met jong.

 

 

 

Eize Leenstra (Oppenhuizen)

 

Daarna zijn we vertrokken naar Oppenhuizen waar we een kijkje hebben genomen bij Eize Leenstra. Eize is fokker van Alaska en Deilenaar konijnen. In de garage was een ruimte met hokken. De konijnen werden gehouden op roosters. Dit levert een afvalwinst op omdat je minder gebruik hoeft te maken van bodembedekking. Er kwamen veel konijnen op de tafel, bij de alaska’s was er vooral groot verschil in pels te zien en bij de deilenaar is er nog veel moeilijkheid in kleur met name  dan  buik- en staartkleur. In de tuin was ook een ruimte voor eenden aanwezig.

 

 

 

Tjibbe Dokkuma (Langweer)

 

Het derde adres waar we een kijkje mochten nemen was bij Tjibbe Dokkuma. Tjibbe is fokker brahma kippen. Achter het huis was een grote schuur met een uitloopruimte voor de brahma kippen en Indische vechters. In de hokken voor zaten de jonge Brahma kippen in 3 kleurslagen.

 

 

 

Familie Bosma(Rohel)

 

Als afsluiter mochten we nog kijken bij de familie Bosma in Rohel waar echt voor iedereen wat te zien was. We werden eerst ontvangen met koffie/thee en heerlijke cake. Na het uitdelen van diverse prijzen die de familie Bosma hadden gewonnen en een uitleg van diverse “huisregels” zijn we in twee groepen langs de diverse verblijven gegaan. Er waren diverse soorten duiven, een schuur met verschillende krielkippen. Ze hadden dit jaar wel 500 kuikens gefokt dus er was voldoende te zien!!

 

Buiten liepen ook nog diverse ganzen, loopeenden en schapen. Zoon Haico fokt cavia’s in de kleuren beige, lila en zwart en dochter Eltine is bezig met het fokken van kleurdwergen in zwart tan.

 

Als afsluiter van deze prachtige middag kregen we nog wat drinken met wat hapjes aangeboden die uiteindelijk na verschillende buien over de dag buiten in het zonnetje kon worden genuttigd. Het was weer een hele leuke, gezellige en leerzaam hokbezoek bedankt PKV Sneek voor jullie gastvrijheid.